Mik azok az étrend-kiegészítők és a liposzómák?

Az étrend-kiegészítők

Korunkban a betegségek kialakulásában az egyik jelentős rizikótényező a nem megfelelő táplálkozás. A kiegyensúlyozott étrend fenntartásában az étrend-kiegészítők segítségünkre lehetnek, ellátva szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Az étrend-kiegészítők rendszeres szedése ezáltal segíthet testi és lelki egészségünk megőrzésében. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a készítmények az egészséges életmódot és táplálkozást nem helyettesítik, ezek kiegészítőjeként ajánlott alkalmazásuk. Az étrend-kiegészítőknek több formája is ismert, léteznek tabletták, kapszulák, oldatok, és még sok más forma, akárcsak a gyógyszerek esetében. Ezek a készítmények tartalmazhatnak egy vagy több anyagot is, ez utóbbi esetében komplex készítményekről beszélünk. Ezek azért előnyösek, mert az ember egy kapszula bevételével pótolhat számos olyan anyagot, amelyre a szervezetnek szüksége lehet, és nem kell sok-sok tablettát bevenni és számon tartani nap mint nap. A kérdés, mi történik ezekkel az anyagokkal a szervezetbe kerülés után, és mi a leghatékonyabb módja ezek célba juttatásának?

Mik azok a liposzómák?

A liposzómák modern gyógyszerhordozó rendszerek, legelőször 1965-ben írták le szerkezetüket. Azóta széles körben használják a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és más területeken is, előnyös tulajdonságaik miatt.

A liposzómák gömb alakú struktúrák, melyek kívül az emberi sejt membránjára hasonlító foszfolipid kettős rétegből állnak, belül pedig vizes oldatot tartalmaznak. Ez a struktúra sok szempontból előnyös a hatóanyagbevitel tekintetében. Mivel laboratóriumban állítják elő, méretük változó lehet, 50-100 nanométer közötti tartományban van, így kapszulákba tehetők, szájon át könnyen szedhetők. A foszfolipid membrán természetes anyagból készül, tehát nem terheli toxikus, mérgező anyagokkal a szervezetünket.

Azt, hogy egy hatóanyag szájon át bevéve hasznosul-e a szervezetben, az adott anyag szerkezete határozza meg. A liposzómák előnyös tulajdonsága, hogy vízoldható és vízben oldhatatlan molekulákat is képesek hordozni. A vízoldható anyagokat a gömb belsejébe zárják, a vízoldhatatlan anyagokat, a lipid membrán falába. Így többféle különböző szerkezetű anyagot is a liposzómákba zárhatunk, amelyek azokat megvédve egészen a bélrendszerig juttatják. Innen a hatóanyagok felszívódva eljutnak a véráramba, minimális bomlást szenvedve. A liposzómák két fő funkciója tehát a védelem és a célba juttatás.

A komplex étrend-kiegészítő készítmények szedésével tehát számos tápanyaggal, vitaminnal és ásványi anyaggal láthatjuk el szervezetünket, melyek a liposzómás technológia révén egyszerűen és hatékonyan célba jutnak a szervezetben, a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kiegészítőjeként, segítve egészségünk megőrzésében.

Liposomes in nutrition, B.C. Keller BioZone Laboratories, Inc. Pittsburg, CA, USA
Liposomes: Opportunities in Drug Delivery, Theresa M. Allen, Department of Pharmacology, University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada
Vissza a blogba