Természetes liposzómás vitamin a szem védelméért

A szemünk az egyik legösszetettebb és legérzékenyebb érzékszervünk. A jó látás a mindennapjaink fontos része, hiszen segít minket abban, hogy teljes életet élhessünk: a tanulásnak, a munkavégzésnek vagy például az autóvezetésnek is alapvető feltétele az éles látás. Ám a különböző látászavarok és szembetegségek napjainkra egyre gyakoribbá váltak. Szerencsére ezek a problémák számos módon orvosolhatóak – szemmasszázs, szemüveg, látásjavító műtét. Ezek azonban mind csak utólagos kezelések, mellettük sokat tehetünk a megelőzésért is. Cikkünkben bemutatjuk a liposzómás vitaminok szerepét a szem egészségének megőrzésében.

Szem vitamin

Tartalomjegyzék

A látásunk és szemünk egészségének megőrzésére számos praktika áll rendelkezésünkre. Érdemes kerülni a különböző látásrontó tevékenységeket, ide tartozik például a rossz látási viszonyokban történő munkavégzés, vagy a képernyő hosszas nézése. A mai világban azonban számos munka nem teszi lehetővé, hogy az ember kerülje a monitor használatot. Mit tegyünk ebben a helyzetben?

 

A dioptriás szemüvegekre kérhetünk kékfény szűrőt, illetve a tökéletes látással rendelkezők is egyre több helyen szerezhetnek be monitorszűrő szemüvegeket. A kiegészítők mellett pedig a “20-20-20” előírást is követhetjük. Ez egy hüvelykujjszabály, ami azt mondja, hogy minden, monitor előtt töltött 20 perc után nézzünk egy tőlünk 20 lábra lévő (nagyjából 6m) tárgyra, 20 másodpercig. Ezzel a szemünket rákényszerítjük, hogy ne csak maga elé fókuszáljon, hanem néha kicsit távolabbra is.

A különböző szemkímélő, tornáztató módszerek mellett pedig nagyon sokat számít a megfelelő táplálkozás, illetve bizonyos időszakokban olyan étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyek kifejezetten a szem egészségének megőrzéséért felelnek.

A leggyakoribb szembetegségek

Manapság egyre több embert érintenek a különböző szembetegségek. Egyre többen hordanak szemüveget, vagy kénytelenek különböző szemcseppek, gyógyszerek alkalmazására. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a leggyakoribb szembetegségeket.

 • Rövidlátás
 • Rövidlátás, vagy másnéven myopia (görög szó, jelentése hunyorgó, pislogó). Ez a szemnek egy gyakori fénytörési betegsége. Az oka általában a szemgolyó túl hosszú tengelye, vagy a szemlencse túlzott domborúsága. Ez ahhoz vezet, hogy a szembe érkező fény fókusza nem a retinára, hanem elé esik, ezáltal homályossá téve a képet. A rövidlátók közelre jól látnak, azonban a távoli tárgyak elmosódnak előttük. Életkortól függetlenül bármikor kialakulhat. A rövidlátók azok, akik “mínuszos” szemüveget hordanak, bizonyos dioptria érték felett állandóan. A szemüveg mellett látásunkat javíthatjuk kontaktlencse viselésével és lézeres látásjavító műtéttel is.

 • Távollátás
 • A rövidlátás (hyperopia) ellentéte a távollátás, ilyenkor a közeli tárgyakat látjuk homályosnak, a távoliakat pedig élesnek. Az emberek közel 50%-a távollátó. A gyermekek alapvetően távollátónak születnek, majd ez a növekedés során eltűnik. Majd időskorban, a szem alkalmazkodási képességének csökkenésével gyakran újból kialakul. A rövidlátáshoz hasonlóan ez is fénytörési betegség. Az ok azonban ebben az esetben a szemgolyó túl rövid tengelye, vagy a szemlencse túl lapos alakja. Így a fókusz a retina mögé kerül.

  A távollátás elsősorban genetika kérdése, a leggyakoribb kezelése ennek is a szemüveg. A köztudatba leginkább “olvasószemüvegként” ismert kiegészítőket azonban ritkán viselik állandóan, a távollátók gyakran csak időszakosan veszik fel – elsősorban olvasáshoz, vagy apró dolgokkal történő munkavégzéshez.

  Bár a mindennapi életünk minőségét csökkentik, a szemüveggel nem lehetetlen az együttélés. A dioptriás napszemüvegek, kontaktlencsék lehetővé teszik az erős fénnyel, vagy a sportolás jelentette kihívásokkal való megküzdést, illetve mind a két látászavar gyógyítható lézeres szemműtéttel. Pár, gyakori szembetegség azonban gondosabb kezelést kíván.

 • Asztigmatizmus
 • Az asztigmatizmus a szem optikai rendszerének problémája. A szaruhártya és/vagy a szemlencse asszimetrikus görbülete okozza. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a fény több fókuszt képez a retinán – egy helyett. A homályos, torzított látás mellett gyakori tünetei a fejfájás, feszültség érzése a szemek körül, szemfáradtság. Előfordulása öröklődhet, de kialakulhat a szem sérülése, betegsége vagy műtétje miatt is. Korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres szemműtéttel.

  A szembetegségek ellen

 • Szürkehályog
 • A betegség elsősorban idős korban jelentkezik, azonban például diabétesz szövődményeként fiatal korban is kialakulhat. A látást a szemlencse elhomályosodása zavarja. A ködös, zavaros látás mellett a szemek érzékenyebbé válnak a fényre, romlik az éjszakai látás, árnyékok vagy dupla képek jelenhetnek meg. A tünetek előrehaladtával akár az olyan mindennapi tevékenységek is problémát okozhatnak, mint az olvasás, vezetés, vagy különböző tárgyak felismerése.

  Kezelése általában sebészeti beavatkozással történik, amely során a homályos szemlencsét eltávolítják és egy mesterségessel pótolják.

 • Glaukóma
 • A betegség általában a szem belső nyomásának növekedésével jár, ami károsítja a látóideget. Előrehaladott formájában akár vakságot is okozhat. A kezdeti stádiumban nem igazán jár érzékelhető mellékhatásokkal, leggyakrabban akkor kezdik el az emberek felfedezni, amikor a látóideg károsodása miatt a látómező szélén homályos, elmosódott területek jelennek meg. A betegség előrehaladtával a homályos foltok összeérnek, majd végül teljesen összezárnak. Kezelése általában a szemnyomás csökkentésével zajlik, amely szemcseppekkel és sebészi beavatkozással is elérhető.

 • Életkorral összefüggő makuladegeneráció
 • A szemünk központi részén található terület – azaz a makula – sérülésekor fellépő betegséget AMD-nek (Age-Related Macular Degeneration) is nevezik. A homályos vagy torzult látást okozó rendellenesség általában idős korban jelentkezik, két ismert formája van: a száraz és a nedves. Előbbi esetében a makula területe folyamatosan elhal és vékonyodik, utóbbinál pedig a szemben vérerek növekedése kezdődik, ami további károsodáshoz és gyorsabb romláshoz vezet.

  Tünetei közé tartozik a központi látás homályosodása, torzulása, elvesztése, illetve a színek vagy részletek észlelésének megszűnése.

  Kezelési módszerei közé tartoznak az életmódbeli változások, szemészeti vitaminkészítmények, szemészeti injekciók vagy a lézeres kezelés.

 • Retinális leválás
 • Az egyik legsúlyosabb szemészeti állapot. Akkor következik be, amikor a retina – a szemünk belső felületén található fényérzékeny sejtek rétege – leválik a mögötte lévő szövettől. Azonnali orvosi kezelés hiányában végleges látásvesztést okozhat.

  A betegek gyakran tapasztalnak homályos, elmosódott, vagy torzult látást, elképzelhető, hogy a látómezőnek csak egy részében érzékelnek, illetve gyakori különböző villódzó fények megjelenése.

  A retinális leválás okai közé tartoznak az életkorral járó változások, a szem sérülése, a magas rövidlátás, a retina szakadása, a szemgolyó gyulladása, vagy a szemtáji sebészeti beavatkozások.

  Kezelése általában sebészeti úton történik, a retina megfelelő pozícióba történő visszahelyezésével.

  Amennyiben úgy érzi, hogy bármilyen látásproblémája van, mindenképpen keressen fel egy szakembert a pontos diagnózis, és a megfelelő gyógymód megtalálása érdekében.

  Különböző vitaminokkal a szemünk egészségéért

  Egészségünk általános megőrzésében jelentős szerepet játszanak a különböző vitaminok és gyógynövények, nincs ez másként a szemünkkel sem. 

  Vitaminok jelentősége az időskori látásromlás megelőzésében

  A makuladegeneráció megelőzésének szempontjából a legfontosabb vitaminok az A-vitamin, a különböző karotinok és az Omega-3 zsírsavak. Az A-vitamin a látás egyik legjobb barátja: segít a szem egészségének megőrzésében, bevitele a makuladegeneráció esetén is ajánlott. Kifejezetten jó forrása a répa, ami a közhiedelemmel ellentétben nem élesíti a látásunkat, viszont A-vitaminban és karotinban egyaránt gazdag. Emellett magas a rodopszin tartalma, ez a lila pigment az alacsony fényben történő látást segíti. Az Omega-3 zsírsavak a szem általános nedvességét is segítenek megőrizni. A szemszárazság a mindennapokban kellemetlen érzést, illetve átmenetileg homályos látást is okozhat.

  Vitaminok szerepe a szürkehályog kialakulásának megelőzésében

  Vitaminok szerepe a szürkehályog kialakulásának megelőzésében

  Különböző kutatások egy második komoly előnyét is felfedezték a vitaminoknak a szürkehályog kialakulásának megelőzése terén. Az Omega-3 zsírsavak ebben is kiemelt szerepet játszanak, mellettük a C-vitamin, a B-vitaminok, az E-vitamin és a lutein, illetve zeaxanthin is kiemelt fontosságúak.

  Összességében elmondható, hogy a vitaminok hatékonyan képesek támogatni a szemünk egészségének megőrzését. Csökkentik az egyes szembetegség kialakulásának rizikóját, és természetesen az általános egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

  A legideálisabb a vitamindús ételek fogyasztása és a változatos táplálkozás. Viszont ez nem maradéktalanul megoldható az év minden szakában, ilyenkor jól jönnek a különböző táplálékkiegészítők, azon belül is a hatékony felszívódású liposzómás vitaminok.

  Liposzómás vagy hagyományos vitaminok?

  Egyre gyakrabban hallhatunk a liposzómás vitaminok pozitív hatásairól. Miben térnek el ezek a hagyományos vitaminoktól? Milyen előnyei vannak?

  A liposzóma egy pici, gömb alakú molekula, melynek belsejében egy apró vízcsepp található, amit egy természetes anyagú burok véd. A célja, hogy a hatóanyagot közvetlenül a sejtekbe juttassa el. Ezt a buroknak köszönhetően tudja teljesíteni, ami a jótékony tartalmat megvédi az idő előtti felszívódástól. A szervezetünk bizonyos pontjára, bomlás nélkül eljutó vitaminok sokkal hatékonyabban fejtik ki hatásukat.

  A liposzómás készítményeket laboratóriumi környezetben állítják elő. A technológia legnagyobb előnye, hogy az apró gömbök membránjai a sejtekkel megegyező felépítéssel rendelkeznek. Ez biztosítja a gyors és hatékony felszívódást, ráadásul a hagyományos vitaminokkal ellentétben bizonyos szerveinket – például a májat– is kímélik. Az eljárás egyáltalán nem új, már a ‘70-es években is kísérleteztek egy stabil formula létrehozásával. A liposzómás készítmények népszerűsége egyre nő, ma már egyaránt megtalálhatóak a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai iparban.

  A technológia legnagyobb előnye a 100%-os biohasznosulás. Ezáltal csökkenthető a dózis és a kisebb kapszula méretek miatt a bevétel is egyszerűbb. A fentebb már említett módon csökkenti egyéb szerveink terhelését, ráadásul a bezárt hatóanyagok a nem kívánt mellékhatásokat is redukálják.

  Liposzómás vitaminok a szem védelméért

  A Liposzómás Oftalmin, a Supreme Pharmatech által forgalmazott, a piacon egyedülálló kapszulás étrend-kiegészítő, kifejezetten a szem egészségének megőrzésére lett kifejlesztve. Segít a normál látás fenntartásában, a szemet károsító oxidációs folyamatok megelőzésében, a szem gyulladásának kezelésében. Ideális a rossz látási körülmények között dolgozóknak, illetve azoknak is, akik sokat ülnek monitor előtt. A többféle gyógynövényből álló koncentrátum hatékonyan támogatja a szem épségét és egészségét.


  Fedezt fel Te is az allergénmentes, vegán, újrahasznosított csomagolásban elérhető liposzómás technológia innovatív megoldásait! Rendelj még ma!


  Források:


  https://www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins#bottom-line 

  https://myvision.org/eyesight/vitamins-for-eyes/ 

  https://coopervision.hu/latasgondozas-es-az-egeszseges-szemek/latasjavito-vitaminok 

  https://bhc.hu/betegsegek/rovidlatas 

  https://www.szemeszetikozpont.hu/tavollatas 

  Vissza a blogba