Húgyúti problémák? Védd a veseműködésed liposzómás vitaminnal!

A légúti fertőzések után a húgyúti problémák tartoznak a leggyakrabban előforduló betegségek közé. A férfiakat ritkábban érinti, viszont a nők 80 %-a találkozik élete során legalább egyszer húgyúti fertőzéssel, az úgynevezett „felfázásos” tünetegyüttessel. Sokakat rendszeresen, visszatérően kínoz a probléma: látszólag épp, hogy kilábaltak a betegségből, ám a panaszok rövid idő elteltével ismét fellángolnak. Cikkünkben összegyűjtöttük a húgyúti fertőzések és urológiai betegségek tüneteit, kialakulásának okait, természetes kezelési módjait és a liposzómás vitaminok szerepét a húgyutak és a veseműködés védelmében.

Veseműködés támogatása vitaminokkal

Tartalomjegyzék

Ég, szúr, fáj: a leggyakoribb tünetek húgyúti fertőzés esetén

A betegek az orvost elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerrel keresik fel. Az inger ellenére a vizelet egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében.  Megeshet, hogy a vizelet zavaros, rossz szagú lesz. Előrehaladott állapotban vérvizelés is előfordulhat. Amennyiben a fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, és gyengeség is jelentkezhet.

A leggyakrabban előforduló urológiai megbetegedés a húgyhólyag-gyulladás.  Ezt a panaszt a köznyelvben felfázásnak nevezik, ám valójában a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. Előidézőjük általában baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E. colit említhetjük meg elsősorban, de nem ritka a Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok jelenléte sem.

A húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata

A vese és húgyúti betegségben szenvedők többségénél kijelenthető, hogy a fertőzések kockázatát bizonyos tényezők növelik. Lássuk, hogy melyek is ezek!

  • Immunrendszer gyengülése: Amennyiben az immunrendszer gyengül, nő a fertőzések kockázata. Az immunszuppresszív gyógyszereket szedő betegek vannak leginkább kitéve a húgyúti fertőzéseknek.
  • Változókor és időskor: A húgycső belső rétegei a csökkenő progeszteron hatására elvékonyodnak, így sérülékenyebbé válnak. Ennek következtében a baktériumok könnyebben okoznak fertőzést. Ha a húgycső szűkül valamilyen okból, vagy kő van benne, akkor az is elősegítheti a fertőzés kialakulását.
  • Krónikus betegségek, veseátültetés: A diabétesznél a vizelet magasabb cukortartalma és a védekezőképesség csökkenése hajlamosít a fertőzésekre.
  • Vizeletkatéter: Amennyiben az emberi testbe valamilyen idegen tárgyat, például vérvételi branült vagy vizeletkatétert helyeznek be, nő a fertőzés kockázata.  Minél tovább van bent a vizeletelvezető eszköz a hólyagban, annál nagyobb a kockázata egy esetleges fertőzésnek.
  • Húgyúti kő: Minek okán a kő beszűkíti a húgycsövet, illetve folyamatosan irritálja annak hámrétegét, így a pangó vizelet és a sérül húgycsőfal miatt a fertőzés kockázata megnő.
  • Húgyhólyag ürítési zavara: Azok az emberek, akiknek a húgyhólyagja nem ürül ki teljesen, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a húgyúti fertőzések kialakulására.
  • Várandósság: A terhesség alatt megváltozik a hormonháztartás, gyengül az immunrendszer, a magzat pedig a kismedencét és a benne található szerveket fokozott terhelésnek veti alá, emiatt a fertőzés kockázata megnő.
  • Női nem: A nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mivel rövidebb az urethrájuk (húgycsövük), ami könnyebben megengedi a baktériumoknak, hogy bejussanak a húgyhólyagjukba és a veséikbe.
  • Gyermekkor: A gyermekek szeretnek a földön, a homokban ülve játszani, ahol nagy a fertőzésveszély kockázata. Ha a csemeténél láz jelentkezik, amelynek első látásra az oka ismeretlen, akkor húgyúti fertőzésre kell gondolni.

Liposzómás vitamin az egészséges húgyútakért

A vese egészségének fontossága

A vese a kiválasztás egyik legfontosabb szerve. Felelős egyrészt a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a só- és vízháztartás szabályozásáért. Számos egyéb feladata is van, mint például a vérnyomást szabályozó, vörösvértest termelést beindító, és a kalcium anyagcserét szabályzó anyagok termelése.

Hol helyezkedik el a vese? A vesénk a hasüregünk hátsó részén, a hashártyánkon kívül, az ágyéki gerincünk két oldalán, vastag zsírrétegbe ágyazva található meg. Minden embernek két veséje van, amelyek egyforma nagyságúak és szerkezetűek.

Mivel a vese "megtisztítja" a szervezetet az anyagcsere során keletkező salakanyagoktól, és biztosítja, hogy a táplálékból származó ásványi anyagok (a legfontosabbak a nátrium, kálium, kalcium és foszfor) megfelelő mennyiségben maradjanak a szervezetben, a felesleget pedig kiüríti a vizelettel - nagyon fontos, hogy megőrizzük az egészséges működésüket.

A vese és a húgyutak betegségeinek a tünetei különbözhetnek, ezt befolyásolja az, hogy mi maga a betegség, illetve a szervrendszer mely része érintett. Ezért az általános gyengeség, az altesti fájdalom, a láz, a gyakori, a kontrollálhatatlan vagy a fájdalmas, esetleg nehéz és akadályozott vizelés, illetve a vizelet színének, összetételének, állagának megváltozása is valamilyen vese és húgyúti betegségre utalhat.

Vesebarát étrend

A vesék egészségének megőrzése érdekében javasolt a friss zöldségek és gyümölcsök, különösen a szőlő, az áfonya, az alma, a piros kaliforniai paprika, a spenót, a cékla, a fokhagyma és a spárga rendszeres fogyasztása. Elengedhetetlen az is, hogy a cukorbevitelt minimalizáljuk, valamint mértékletesen fogyasszuk a szóját és a glutént is. Ezáltal csökkenthetjük a testünkben zajló gyulladásos folyamatok számát, ami nélkülözhetetlen az egészséges veseműködés szempontjából.

Életmód tippek az egészséges veséért és húgyútakért

  • Az alvás fontossága a vesefunkció szempontjából
  • Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik napi öt óránál kevesebbet alszanak, 65%-kal nagyobb eséllyel szenvednek vesebetegségben, mint azok, akik napi 7-8 órát alszanak. Ezért nagyon fontos az alvási rutin megtartása, például azzal, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszünk le. Késő délután és este már nem ajánlott koffeint tartalmazó italokat fogyasztani, és lefekvés előtt kerüljük az erős fényt és az elektronikai eszközök, például a mobiltelefonok, tabletek és laptopok használatát.

  • Az elegendő víz fogyasztásának fontossága
  • A megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges veseműködéshez, amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Ha nem fogyasztunk elég vizet, akkor emelkedik a vérnyomásunk, ami hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat. A napi legalább két liter vízfogyasztás elegendő lehet, de érdemes mérsékelni a koffein bevitelét is, mivel a koffein dehidratál.

  • A sport és mozgás fontossága
  • A veséken nagy mennyiségű vér áramlik át naponta, ezért fontos, hogy vérkeringésünk élénken maradjon, amelynek egyik legjobb módja a testmozgás. 

    Önmagunk fittentartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a vesebetegségek, például a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A "mozgásban a vese egészségéért" elv ezért az egész világra kiterjedő mozgalom.

    A rendszeres testmozgás erősíti és edzi szívünket, ami segíti a szervezetünk egészségének megőrzését. Hetente legalább 150 perc könnyed vagy közepes intenzitású, vagy 75 perc lendületes tempójú mozgás ajánlott.

    További hasznos vesebarát tippek

    • Ne tartsd vissza, vizelj rendszeresen! A húgyhólyag rendszeres kiürítése segít megelőzni a fertőzéseket és a kövek képződését.

    • Ügyelj az intim higiéniára! Az alapos tisztálkodás hozzájárulhat az egészséges húgyutak fenntartásához, mert csökkenti a baktériumok számát.

    • Fogyassz C-vitaminban gazdag ételeket! A C-vitamin hozzájárulhat a húgyutak egészségének fenntartásához. Friss gyümölcsök, zöldségek, citrusfélék és bogyók (pl. narancs, grapefruit, citrom, piros gyümölcsök) kiváló C-vitamin források.

    • Kerüld a dohányzást! A dohányzás lelassítja a vese véráramlását, valamint növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát és súlyosbíthatja a meglévő problémákat.

    • Ügyelj a testsúlyodra! Az optimális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek.

    Könnyed veseműködés

    Liposzómás vitamin a könnyed veseműködésért

    A Liposzómás Renalin többféle gyógynövény kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítő termékünket a vese- és húgyúti kövek kialakulásának megelőzése érdekében ajánljuk, hatóanyagai elősegíthetik azok szétesését és távozását a szervezetből.

    A húgyúti problémák kellemetlen tüneteit a legtöbben megtapasztálják legalább egyszer az életük során, sokak pedig rendszeresen szenvednek ezektől a fertőzésektől. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodj a szervezeted megfelelő ellenállóképességéről! Próbáld ki az egyedüli kapszulás liposzómás vitamint a piacon, amelyet a vese egészséges működése és a húgyúti kövek kialakulásának megelőzése érdekében fejlesztettek ki!

    Alkalmazása ajánlott vesekövek, húgyúti kövek, csökkent veseműködés és vesegörcsök esetén. Használata javasolt lassú véráramlás, kevés vizelet, valamint védőkolloidok és glükuronsav hiánya esetén is a vizeletben.

    Az értékes összetevők:

    • Vízihídőr-kivonat
    • Phyllanthus-kivonat
    • Galangal-kivonat
    • Spárga-kivonat 
    • Medveszőlő (uva-ursi) kivonat
    • Gyermekláncfű-kivonat
    • Zsurlókivonat
    • Feketebors-kivonat 
    • Liposzómás gyömbér-kivonat
    • Liposzómás heszperidin grépfrútkivonatból 
    • Liposzómás kvercetin almakivonatból

    Miért válasszunk liposzómás étrend-kiegészítőt?

    A laboratóriumokban alkalmazott liposzómás előállítási eljárás során a vitaminokat kis méretű, gömb alakú rendszerekbe zárják, amelyek általában 20-30 nanométeresek. Ez a technológia segít csökkenteni a vitaminok bomlását, amikor bekerülnek a szervezetbe, és hatékonyabbá teszi azok felszívódását és hasznosulását. A liposzómás burok védelmet nyújt az aktív hatóanyagoknak, és segít a sejteknek a hatóanyagok könnyebb befogadásában, mivel mindkettő hasonló membrán veszi körül. Bár a technológia újnak tűnhet, az orvosok már a '70-es években is kísérleteztek a stabil formula létrehozásával.

    A liposzómás technológiát ma már széles körben alkalmazzák a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai iparban. A növekvő kereslet a hatékonyságának és sikerességének köszönhető. Az ilyen típusú készítmények előnye az, hogy a vitaminok és más hatóanyagok jobban hasznosulnak, és így hatékonyabbak lehetnek a szervezet számára.

    A liposzómás technológia előnyei

    A liposzómák képesek célzottan szállítani a hatóanyagot a szervezet különböző területeire, így hatékonyabbá válik a terápia. Emellett a liposzómák stabilizálják a hatóanyagokat, így azok nem bomlanak le könnyen, és hosszabb ideig megőrzik hatékonyságukat. A liposzómás technológia használata biztonságosabb lehet a hagyományos terápiákhoz képest, mivel a liposzómák általában nem okoznak allergiás reakciókat.

    Összességében a liposzómás technológia jelentős előnyöket kínál a hatóanyagok célzottabb és hatékonyabb szállítása terén, valamint azok stabilizálása és a nem kívánt mellékhatások csökkentése tekintetében. Ezáltal javíthatja a terápiák sikerességét és biztonságosságát is.


    Válaszd Te is az allergénmentes, vegán, újrahasznosított csomagolásban elérhető liposzómás technológia innovatív megoldásait a Supreme Pharmatech jóvoltából! Rendelj még ma!

     

     

    Források:

    https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/9134/a-hugyuti-fertozesek-elso-jelei

    https://www.urologiaikozpont.hu/hugyuti-fertozes

    https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/a_legjobb_vesebarat_etelek

    https://www.miamikidney.com/single-post/supplements-that-can-improve-your-kidney-health

    Vissza a blogba