Szorongáscsökkentés és hangulatjavítás liposzómás vitaminnal

Teljesen természetes, ha időnként stressz ér minket, hiszen az életünk tele van kihívásokkal és bizonytalanságokkal. Azonban, ha a szorongássá válik és állandósul, akkor megakadályoz minket abban, hogy a teljes potenciálunkat kihasználjuk, ami egy beszűkült és korlátozott élethez vezet. A szorongás és a rossz hangulat kihat a fizikai, érzelmi és mentális egészségünkre is, és ha nem kezeljük megfelelően, akkor negatív hatással lehet az életminőségünkre és az egészségi állapotunkra is. A jó hír az, hogy léteznek hatékony módszerek és technikák a szorongás csökkentésére és a hangulatjavításra: ismerd meg a liposzómás vitaminok szerepét!

Szorongáscsökkentés természetesen

Tartalomjegyzék

Mi is az a szorongás?

A szorongás egy természetes testi reakció, amely akkor jelenik meg, amikor egy személy úgy érzi, hogy egy veszélyes vagy fenyegető helyzetben van. A szorongás különféle tünetekkel járhat, mint például szapora szívverés, gyors légzés, szorongó érzés a gyomorban és az érzelmek széles skálája, beleértve az erős félelmet és aggodalmat is. Az életünk során mindenki találkozhat olyan helyzetekkel, amelyek stresszt vagy szorongást okoznak, mivel ezek a reakciók segítenek bennünket abban, hogy energiát mobilizáljunk és éberebbek legyünk a veszélyes helyzetekben, valamint az elkerülő, menekülő vagy védekező mechanizmusokat beindítsuk. 

Például, ha izgulunk egy munkahelyváltás, az első randi, egy vizsga vagy egy állásinterjú előtt, akkor ez teljesen természetes reakciónak tekinthető: Van, aki számára a kis fokú szorongás segít abban, hogy jobban teljesítsen. Ez például a sportolók esetében is igaz, akiknek a verseny előtti izgalom olyan adrenalin löketet ad, amitől jobb teljesítményt képesek nyújtani.

Néhány esetben azonban a stressz okozta érzések nem múlnak el, tovább a felszínen maradnak. Ilyenkor alakulhat ki a szorongás, és különböző szorongásos betegségek. Ebben a helyzetben mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Hogyan nyilvánul meg a szorongás?

A szorongás sokféle formában nyilvánulhat meg; viselkedésbeli, testi, érzelmi, gondolkodásbeli tünetekkel járhat, mely mindenkiben máshogy, más mértékben jelentkezhet.

Érzelmi tünetek: 

  • Félelem és rettegés érzése,
  • Nyugtalanság és idegesség érzése,
  • Érzelmi labilitás,
  • Koncentrációs nehézségek,
  • Érzés, hogy nincs kontroll a helyzet felett,
  • Fokozott éberség vagy állandó figyelem,
  • Deperszonalizáció, derealizáció.

Testi tünetek:

  • Heves szívverés, feszítő, szorító érzés a mellkasban,
  • Légszomj, szapora légzés, hiperventilláció,
  • Verejtékezés, melegségérzet,
  • Hasmenés, gyomorfájdalom,
  • Feszültség, izommerevség,
  • szájszárazság, szomjúság,
  • Szédülés, bizonytalanságérzés,
  • Álmatlanság, fáradtság,
  • Végtagok zsibbadása.

Magatartásbeli tünetek:

  • A szorongásos állapotban lévő személy gyakran feszültnek és nyugtalannak érzi magát, nem tud lazítani.
  • A pánikroham során az egyén hirtelen és váratlanul erős félelmet, szorongást él át, melynek során jellemzően testi tünetek is jelentkezhetnek, mint például szívdobogás, izzadás, reszketés, légszomj, szédülés.
  • A szorongó személyek gyakran elkerülik a számukra szorongást kiváltó helyzeteket, tevékenységeket, embereket.
  • Azok a személyek, akik szorongásos állapotban vannak, gyakran képtelenek koncentrálni, figyelmük szétszórt.
  • A szorongást átélő személyek általában nehezen alszanak el, álmatlansággal küzdenek, vagy pedig gyakran felriadnak éjszaka.
  • A szorongásos állapotban lévő emberek gyakran menekülnek a problémáik elől alkohol, drogok, vagy éppen édességek fogyasztásával.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a szorongás mindennapos és azt tapasztalod, hogy akadályoz mindennapi tevékenységeid elvégzésében, mindenképp érdemes orvost vagy mentálhigiénés szakembert felkeresned. 

Segíthet, ha előtte lejegyzed, hogy milyen szituációban, milyen tünetekre lettél figyelmes - illetve milyen gyakorisággal. Így a lelki munka megkezdéséhez lesz már egy kiindulási pontod. Ha tartósan, visszatérően mutatkoznak ezek a tünetek, akkor a háziorvos is segíthet megtalálni a megfelelő szakembert számunkra. Ha azonban valakinek azonnali segítségre lenne szüksége, a telefonos lelkisegély-szolgálat éjjel-nappal elérhető a 116-123-as telefonszámon.

Szorongás ellen vitamin

Érdemes orvoshoz fordulni, ha más egészségügyi problémáid is vannak, amelyeket a szorongás súlyosbíthat.

Ha olyan súlyos tüneteket tapasztalsz, mint például légszomj, mellkasi fájdalom, heves szívdobogást, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni. Ezek a tünetek nem csak szorongásra, hanem súlyosabb fizikai problémákra is utalhatnak, mint például szív- és érrendszeri betegségekre. Először mindig ki kell zárni a szervi okokat, utána lehet lelki eredetű panaszra gyanakodni.

A szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) különböző módszereket alkalmaznak a szorongásos panaszok kezelésére, beleértve a terápiát és gyógyszeres kezelést is. Az orvos segíthet meghatározni a legmegfelelőbb kezelési módot a számodra, hogy segítsen enyhíteni a szorongásos tüneteidet és kezelni azok kiváltó okát; ezáltal pedig nagyban növelni az életminőségedet.

A szorongás lehetséges kiváltó okai

Szorongást több fontos teljesítményhelyzetben is átélhetünk. Lehet ez vizsga, felvételi, állásinterjú, vagy bármilyen olyan életesemény, mely lelkileg megterhelő, például komoly betegség, bizonytalan élethelyzet vagy halál.

Több kiváltó oka lehet: biológiai, genetikai, pszichológiai, valamint környezeti hatások. Pánikbetegek rokonainál akár ötször nagyobb az előfordulás gyakorisága, valamint különböző kémiai szerekre (pl. koffein) is sokkal érzékenyebben reagálhatnak a pánikra hajlamosak. 

Pszichológiai okok között lehet a szeparációs szorongás, vagy akár a dependencia-szükséglet (másiktól való függés). 

Sokan azért érzékenyebbek szorongásra, mivel van egy veleszületett hajlamuk, vagy korán, kisgyermekkorban kerültek olyan mértékű stressz alá, vagy szenvedtek el traumatikus élményt, aminek következtében ez az érzékenység kialakult. A hajlammal rendelkező egyéneknél néha konkrét kiváltó ok nélkül alakul ki a szorongás. A hajlamot a családi halmozódás, illetve bármilyen más mentális betegség megléte is tovább fokozza.

Környezeti hatások közé sorolható például a folyamatos munkahelyi stressz, egészséget veszélyeztető helyzet (baleset, betegség), várandósság és szülés, valamint bármilyen olyan helyzet, melyben az egyén bántalmazásnak van alávetve (lelki, szexuális, fizikai, szóbeli, családon vagy kapcsolaton belüli).

Hangulatjavítás és szorongás megelőzése

A fentebb említett kialakulási okokat sokféleképpen meg lehet előzni, segíthet például:

  • Ha rendszeresen foglalkozunk hobbinkkal, kikapcsolódunk,
  • Légzéstechnikák alkalmazása,
  • Jóga, meditáció, relaxáció és mindfulness,
  • Ha eltereljük figyelmünket,
  • Alkohol- és koffein fogyasztás csökkentése,
  • Rendszeres testmozgás, mely segít a szerotonin növelésében és a stressz levezetésében,
  • Elegendő alvás (napi 8 óra),
  • Ha macskás videókat nézel, vagy bármi számodra örömet okozót, amivel dopamint szabadítasz fel.

A leggyakoribb szorongásos zavarok

Generalizált szorongásos zavar: A betegek folyamatosan aggodalmaskodnak akár a mindennapi életben történő teendők, akár az egészségi állapotuk miatt.

Pánikrohamok: Az emberek hirtelen, heves szorongásrohamot tapasztalnak, amelyekhez gyakran társulnak testi tünetek, mint például légszomj, szívritmuszavarok, izzadás, remegés és émelygés.

Szorongás, stressz kezelése hatékonyan

Szorongásos fóbiák: A szorongásos fóbiák olyan szorongásos zavarok, amelyekben az emberek intenzív félelmet éreznek egy specifikus helyzet, tárgy vagy szituáció miatt, például a repülőgépes utazás vagy a nyilvános beszéd miatt.

Szociális fóbia: Az emberek szorongóak és feszültnek érzik magukat, amikor társas helyzetben vannak, vagy amikor figyelem középpontjában állnak. Emiatt elkerülik a társas helyzeteket, ami negatív hatással lehet a mindennapi életükre.

Obszesszív-kompulzív zavar (OCD): Az OCD-s betegek ismétlődő gondolatok és cselekvések miatt szorongóak és aggodalmaskodóak, és gyakran azért ismétlik meg ezeket a cselekvéseket, mert azt hiszik, hogy ezek megakadályozzák a kellemetlen eseményeket vagy katasztrófákat.

A minőségi alvás szerepe a szorongás kezelésében

Az elegendő mennyiségű, pihentető alvás nagy szerepet játszik a szorongásos zavarok kezelésében. Az állandó stressz és szorongás gyakran vezet rossz alváshoz, és ezek az alvászavarok visszafelé hatnak, tovább erősítik a szorongást és a mentális kimerültséget, ami egy negatív spirálhoz vezethet.

Az alvás során a test és az agy regenerálódik, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élet fenntartásához. Alváshiány esetén pedig növekszik a stresszhormonok szintje, ami mentális és fizikai problémákat okozhat.

Tuti tippek az alvás minőségének javítására

  • Feküdjünk le időben: Próbáljuk az alvásra szánt órákat 10 és 6 óra közé időzíteni! Természetesen ezt 1-1 órával eltolhatjuk.
  • Lefekvés előtt ne használjunk elektromos eszközöket: Hiszen a monitorok, mobilok, laptopok, tévék képernyőjéből érkező kék fény rendkívül káros a szervezet működésére.
  • Teremtsünk nyugodt körülményeket az alváshoz: A sötét, hűvös, csendes szoba a legmegfelelőbb.
    • Ne pörgessük fel a szervezetünket: A vacsorát ne időzítsük túl késői időpontra, és figyeljünk arra, hogy ne együnk nehéz ételeket lefekvés előtt. Csökkentsük a koffein bevitelt.
    • Relaxáljunk: Sokat segíthet, ha lefekvés előtt fél órával valamilyen ellazító tevékenységet végzünk, pl. hallgassunk nyugtató zenét, meditáljunk, esetleg csináljunk pár légző- vagy nyújtógyakorlatot.

    Természetes hatóanyagok szorongás és álmatlanság ellen

    Gyógynövények

    • Kamilla: A kamilla nyugtató hatású, csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvást.
    • Levendula: A levendula illata nyugtató hatású, segíthet enyhíteni a szorongást és a stresszt.
    • Macskagyökér: A macskagyökér hatóanyaga, a valerianát szintén nyugtató hatású, segíthet enyhíteni a szorongást és javítani az alvást.
    • Passióvirág: A passióvirág hatóanyaga, a passiflorin is nyugtató hatású, segíthet enyhíteni a szorongást és javítani az alvást.
    • Ashwagandha: Az ashwagandha egy adaptogén növény, amely segíthet a stressz és a szorongás kezelésében.

    Vitaminok és ásványi anyagok

    • B-vitaminok: A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az idegrendszer egészségének fenntartásában, így segíthetnek csökkenteni a szorongást és a stresszt.
    • Magnézium: A magnézium fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, így hiánya szorongást és stresszt okozhat. A magnézium pótlása segíthet enyhíteni a szorongást.
    • C-vitamin: A C-vitamin antioxidáns hatású, és segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást.
    • D-vitamin: A D-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, és hiánya szorongást okozhat. A D-vitamin pótlása segíthet enyhíteni a szorongást.

    Liposzómás vitamin a kiegyensúlyozott életért

    A liposzómás Gaba étrend-kiegészítő amellett, hogy hatásos társa lehet szervezetednek a gyulladásokkal szemben vívott harcban, számos más pozitív élettani hatással is rendelkezik. A gamma-aminovajsav - más néven GABA - segíti a kommunikációt az agy és az idegrendszer között. A GABA gyakran használt természetes gyógyszerként az elalvás segítésére, hangulat javítására és a premenstruális tünetek enyhítésére is.

    Termékünk javíthatja az alvásod minőségét, fokozhatja a figyelmedet és koncentrációs képességedet, valamint a szorongással szemben is eredményesnek bizonyulhat.

    A szervezetünkben minden nap kialakulnak kisebb-nagyobb gyulladások, amik krónikus formában akár súlyos betegségekhez és mentális egyensúlyvesztéshez is vezethetnek. Liposzómás termékünk hatékony gyulladáscsökkentőként ezekben a helyzetekben fejti ki hatását. Próbáld ki az egyedüli kapszulás liposzómás vitamint a piacon, amely a gyulladáscsökkentés mellett számos pozitív élettani hatással bír!

    Alkalmazása javasolt:  

    • Álmatlanság esetén, mivel a Gaba nyugtató hatást fejthet ki
    • Szorongás esetén, ugyanis a Gaba egyik fő funkciója az idegi ingerlékenység csökkentése.


    Források:

    https://www.pszichofeszek.hu/szorongas.html

    https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/347-szorongas.html

    https://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/betegellatas-es-szakmai-profilok/betegtajekoztatok/szorongasos-megbetegedesek/

    https://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/tippek_az_alvasminoseg_javitasara

    Vissza a blogba