Egészségmegőrzés liposzómás multivitaminnal, várandósan is

Az egészségmegőrzés fontos téma az élet minden szakaszában, de különösen fontos a terhesség alatt. A várandós anyák számára elsődleges cél a saját és a magzatuk egészségének megőrzése, és ezért szükség van a megfelelő gondoskodásra és odafigyelésre. Azonban sok kismama nem tudja pontosan, mit kellene tennie a megfelelő egészségügyi állapot eléréséhez. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy minél több információval rendelkezzünk arról, hogyan tarthatjuk karban testünket és lelkünket a terhesség alatt. Olvass tovább, ha szeretnél hasznos tippeket és tanácsokat kapni az egészségmegőrzéshez!

Terhességi vitamin

Tartalomjegyzék

Az egészséges és kiegyensúlyozott életmód révén lehetőségünk nyílik arra, hogy hosszabb és boldogabb életet éljünk. Az egészségmegőrzés magában foglalja az életmódunk és táplálkozásunk ellenőrzését, az optimális vitaminbevitelt, a stressz kezelését, a rendszeres testmozgást, valamint az orvosi vizsgálatokon való részvételt.

 

Milyen vitaminokat szedjek terhesség alatt?

Ha várandós vagy, az egészséges táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik a magzat egészségének megőrzésében és a terhesség alatt általános jóléted fenntartásában. Azonban még a legjobb táplálkozási tervek sem mindig biztosítják az összes szükséges tápanyagot, amire a testednek szüksége van. Ebben az esetben a terhesvitaminok fontos szerepet játszhatnak az általános egészségi állapotod és a baba növekedésének támogatásában. A terhesvitaminok általában magasabb adagokban tartalmaznak olyan fontos tápanyagokat, mint a folsav, a vas, a kalcium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak. Érdemes konzultálni egy szakemberrel, hogy milyen vitaminokat kell szedned, mivel az egyéni igények eltérőek lehetnek. Tartsd szem előtt, hogy a megfelelő táplálkozás és vitaminpótlás hozzájárulhat a terhesség problémamentes lefolyásához, és elősegítheti a baba egészséges fejlődését.

Mikor kezdjem el a vitaminokat szedni?

Minél hamarabb. Legideálisabb esetben már a fogantatás előtt három hónappal, hogy a baba a legelső naptól kezdve olyan környezetben fejlődjön, ahol megkap minden szükséges vitamint és ásványi anyagot a megfelelő fejlődéséhez. Nem kell megijedni, ha ezt nem tettük meg, azt meg senki sem várja el, hogy az ember visszamenjen az időben, hogy ezt orvosolni tudja. Ha holnaptól kezdve odafigyelsz a rendszeres vitamin bevitelre, az teljesen tökéletes. Azonban ne próbáljuk meg “bepótolni” a kiesett időszakot; túl sok vitamin fogyasztásával akár árthatunk is.

Az elengedhetetlen B-vitaminok

A B-vitaminok kulcsfontosságú vitaminok terhesség idején is. De mik is tartoznak bele ebbe a vitamincsaládba? A B12, B9 (folsav), B7, B6, B5, B3, B2, B1 vitaminok.

  • B6-vitamin: Ez a vitamin az egyik kulcsszereplő a zsír-, fehérje- és cukor anyagcserék megfelelő működéséhez., valamint a vérsejtek termeléséhez is. Természetes úton tonhal, pulyka, csirke, napraforgómag, sajt, tej, sárgarépa és spenót fogyasztásával juttathatjuk be a szervezetünkbe.
  • Folsav: Nagyon fontos olyan folyamatokhoz, melyek elengedhetetlenek a magzat agyának és gerincvelőjének fejlődéséhez; a velőcső kialakulásához és megfelelő záródásához kell. Mivel a terhesség korai szakaszában kezdődik el az idegrendszer fejlődése, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük szedni a folsavat, hiszen befolyásoló hatása van arra. Részt vesz a DNS alakításában; segít a sejteknek osztódni. Ez viszont azt jelenti, hogy a folsav hiánya növekedési akadályokat eredményezhet. Ez terhesség alatt kritikus, hiszen ilyenkor a sejtek növekedése is gyorsul, ezzel párhuzamosan nő a folsav iránti igény is. Gabonafélék, magvak, diófélék, citrusfélék, leveles zöldségek és máj fogyasztásával juttathatjuk szervezetünkbe.
  • B12-vitamin: A B12 lényeges vitamin az agy megfelelő neurológiai funkcióihoz, a normális vérkép fenntartásához és a DNS-szintézishez. Hiányát nagyon megérzik a terhes nők: fáradtságérzést, vérszegénységet, rövid lélegzetvételt, feledékenységet, hangulatingadozást valamint érzékszervi zavarokat is okozhat. Mivel a B12-vitamin forrásai a hal, csirke, vöröshús, tojás és tejtermék, a vegánoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a bevitelére.
Várandós egészségmegőrzés

A napfény vitaminja: a D-vitamin

D-vitamin szerepe rendkívül fontos a szervezet számára, mivel segít a kalcium és foszfor felszívódásában és megfelelő felhasználásában, ami szükséges a csontok megfelelő fejlődéséhez. Emellett a D-vitamin jelentősége a sejtosztódás és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából is elengedhetetlen. A D-vitamin-hiány a terhes nőknél különösen aggasztó, akár csontritkulást is eredményezhet az élet későbbi szakaszában, valamint a magzatban gyermekkori angolkórt is okozhat. A D-vitamin-hiány nagyon gyakori a lakosság körében, ebbe a terhes nőket is beleértve. Ezért lényeges, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk, amelyet úgy biztosíthatunk, ha megfelelő mennyiségű napsütés ér bennünket és mellette D-vitaminban gazdag élelmiszereket valamint terhesvitaminok fogyasztunk. A D-vitaminban gazdag ételek többek között a szardínia, lazac, frissen facsart narancslé, dúsított tej és a tojás sárgája.

Az immunrendszer fő támogatója: C-vitamin

A C-vitamin egy antioxidáns, amely segít növelni a szervezet immunitását. Rendkívül fontos a csontok, az izmok, a porc, az erek és a kollagén kialakulásához. A C-vitamin jelen van minden testszövetben, azonban mivel nem marad a szervezetben hosszú ideig, fontos, hogy naponta fogyasszuk. A megfelelő mennyiségű C-vitamin segíti a vas felszívódását is. Terhesség alatt a C-vitamin szintje a nők véráramában jelentősen csökkenhet, így még fontosabb a bevitele. Megtalálható friss gyümölcsöken, citrusfélékben (pl. narancs, citrom, grapefruit), paradicsomban, kiviben és ecetes káposztában is.

Ásványi anyagok a kiegyensúlyozott terhességért

A vitaminok mellett az ásványi anyagok fogyasztása is elengedhetetlen, főleg terhesség idején. Terhesség alatt az ásványi anyagok különösen fontosak a magzat megfelelő fejlődéséhez és az anya egészségének megőrzéséhez. A kalcium és a foszfor például elengedhetetlen a magzat csontjainak és fogainak fejlődéséhez. A vas nélkül pedig a magzat nem kap elegendő oxigént, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A cink és a réz az immunrendszer fejlődésében és a sejtek növekedésében és javításában működnek közre. A magnézium és a kalcium az izmok és idegrendszer megfelelő működését segítik. Fontos, hogy terhesen megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tartalmazó ételeket fogyasszunk, és szükség esetén nyúljunk kiegészítőkhöz is az ajánlott napi bevitel biztosítása érdekében.

Életmódváltás terhesség alatt

Az életmódváltás terhesség alatt kulcsfontosságú szerepet játszik a magzat egészségének és fejlődésének biztosításában. A terhesség ideje alatt az anyai testnek több tápanyagra és kalóriára van szüksége a magzat egészséges fejlődéséhez. Ennek ellenére, fontos, hogy az anya az egészséges életmódra összpontosítson, beleértve a helyes táplálkozást, a testedzést, és a káros szokások elhagyását: az alkoholt, a koffeint és a dohányzást. Ha mégis fogyasztjuk ezeket, nem csak a terhességet veszélyeztetjük, de a gyermek életére is kihathat: legyen az fejlődési zavar vagy Az egészséges életmód fenntartása nem csak a magzat egészségére van pozitív hatással, hanem az anyai egészségre is. Az életmódváltás lehetővé teszi a terhesség alatti problémák megelőzését, és segít az anya számára a könnyebb és simább szülési folyamat elérése érdekében.

Figyelj a lelki jóllétre is!

A hormonális változások nagy hatással lehetnek a kismama hangulatára, érzéseire, gondolataira. Sokszor a lelki egészség témája eltörpül a testi egészség mellett, azonban egyik sem elhanyagolható, az egyik függ a másiktól. Első gyermek esetében könnyedén rástresszelhet az újdonsült kismama, szeretne mindent tökéletesen csinálni. Azonban az egyik legfontosabb terhesség alatt, hogy tegyünk hátra egy lépést: hagyjunk időt az elegendő pihenésre és kikapcsolódásra. Fontos, hogy legyen a közelünkben egy személy, akire bármikor támaszkodhatunk és segít, azonban ha azt tapasztaljuk, hogy huzamosabb ideig (legalább két hétig folyamatosan) rossz kedvünk van, esetleg félünk, mindenképp osszuk ezt meg orvosunkkal!

Sportolás várandósság alatt

Terhesség alatti mozgás

A testmozgásnak a terhesség alatt is számos pozitív hatása van, a magzatra és az anyára nézve is. A baba szempontjából csökkentheti a kórosan magas súly előfordulását. Emellett az anya kevésbé lesz kitéve a depresszió, ízületi megbetegedések inkontinencia vagy elhízás előfordulásának. Fontos kiemelni, hogy  a terhesség alatti sport nem okoz vetélést, koraszülést, vetélést, vagy idő előtti burokrepedést. Az ajánlott idő minden kismama számára a heti 150 perc testmozgás, amit legalább a hét 3 napján van eloszlatva. Azonban mivel minden terhesség egyedi, az intenzitással kapcsolatban, mindenképp konzultáljon orvosával!

A liposzómás vitaminok ereje

A liposzómás vitaminok olyan táplálékkiegészítők, melyekben a vitaminokat liposzómákba csomagolják. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a vitaminok hatékonyabban jussanak be a szervezetbe, mivel a liposzómák segítenek a vitaminoknak átjutni a lebontófolyamatokon, így azok közvetlenül a sejtekben tudnak hasznosulni. A liposzómás vitaminok különösen fontosak lehetnek a terhes nők számára, mivel a terhesség alatt a vitaminigény jelentősen megnövekszik. Az alacsony D-vitamin szint például számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve az asztmát, a cukorbetegséget és az autoimmun betegségeket. Emellett a liposzómás C-vitamin segíthet a kollagén termelésében, amely fontos szerepet játszik a baba fejlődésében és az anya szöveteinek regenerálódásában. Összességében a liposzómás vitaminok a terhesség alatt könnyen használhatók és hatékonyak lehetnek a szervezet számára szükséges tápanyagok biztosításában. Ehhez tökéletes választás a liposzómás női csomag, melyben három liposzómás vitamint találhatunk: a Life Factort, ami kifejezetten kismamáknak ajánlott, a Glutathione, melynek méregtelenítő hatása van, illetve a Skin Day, amely az arc és a bőr szépségéért járul hozzá és segít azok regenerálódásában.

Liposzómás terhesvitamin a kirobbanó egészségért

Az anyaság egy igazi csoda, de a várandósság alatt a kismama testének jelentős változásokon kell átmennie, és ehhez szükség van a megfelelő táplálkozásra és vitaminokra is. A terhes vitaminok különösen fontos szerepet játszanak a várandósság során, mivel segítenek fenntartani az anya és a baba egészségét, valamint elősegítik a megfelelő fejlődést és növekedést. Ha megfelelően választunk, akkor a terhes vitaminok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a várandósság kellemes és egészséges legyen, és az anya és a baba egyaránt élvezhessék a terhesség élményét. A liposzómás terhesvitamin szedésével pedig nem kell amiatt aggódnod, hogy nem éred el a napi ajánlott bevitelt, hiszen sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos társai. A liposzómás Life Factor egy olyan várandós vitamin, ami tartalmazza a legfontosabb 13 vitamint a kismamák számára. Így elég lesz napi egy kapszulát fogyasztanunk, több időt tudunk eltölteni a babával való kapcsolódással, pihenéssel.


Források:


https://g1intezet.hu/index.php/tudjon-tobbet-tolunk/babavaras/173-vitaminok-es-nyomelemek-fogyasztasa-terhesseg-alatt.html

https://www.drkelemencsaba.hu/milyen-es-mennyi-sport-javasolhato-terhesseg-alatt/

Vissza a blogba